30 minut

Lista składników

  • 4 jajka

  • 3 pomidory

  • 1 papryka czerwona

  • 1 łyżka oleju Kujawskiego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebula dymka

  • do smaku sól, pieprz, kmin rzymski

  • posiekana natka pietruszki lub bazylia

Sposób przygotowania

Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej Kujawski, włóż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz starty czosnek. Podsmaż.

Następnie dodaj pomidory i dopraw solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Całość smaż na większym ogniu przez 5-6 minut.

Gdy odparuje woda z pomidorów wbij jajka i dopraw je delikatnie solą i pieprzem. Przykryj i smaż przez ok. 4 minuty.

Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Gotową szakszukę można podawać z bagietkami.