90 minut (czas pieczenia)

Lista składników

  • 700 g wątróbki z kurczaka
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • Ok 15 szt. suszonych śliwek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 100 g słoniny
  • Odrobinę oregano
  • 6 listki laurowych
  • Ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

Namocz czerstwą bułkę w mleku, a następnie pokrój mięso w kostkę, podsmaż na patelni i duś pod przykryciem, aż zmięknie.

Na patelnie wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i słoninę. Smaż wszystko do momentu, aż cebula nabierze złotego koloru. Ostudź.

Dokładnie umyj i osusz wątróbkę, którą przełóż na patelnie i usmaż. Odsącz bułkę z mleka, a następnie wszystkie składniki  ( oprócz śliwek i liści laurowych) zmiksuj na jednolitą masę.  

Przygotuj dwie formy keksowe i na dno każdej z nich połóż po 3 listki laurowe i połowę przygotowane masy. Powkładaj po kilka śliwek do masy ( wg uznania).

Włóż do piekarnika. Po wyciagnięciu, włóż na kilka godzin do lodówki, aby pasztet stężał.