90 minut (czas pieczenia)
Lista składników
Sposób przygotowania
Namocz czerstwą bułkę w mleku, a następnie pokrój mięso w kostkę, podsmaż na patelni i duś pod przykryciem, aż zmięknie.
Na patelnie wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i słoninę. Smaż wszystko do momentu, aż cebula nabierze złotego koloru. Ostudź.
Dokładnie umyj i osusz wątróbkę, którą przełóż na patelnie i usmaż. Odsącz bułkę z mleka, a następnie wszystkie składniki ( oprócz śliwek i liści laurowych) zmiksuj na jednolitą masę.
Przygotuj dwie formy keksowe i na dno każdej z nich połóż po 3 listki laurowe i połowę przygotowane masy. Powkładaj po kilka śliwek do masy ( wg uznania).
Włóż do piekarnika. Po wyciagnięciu, włóż na kilka godzin do lodówki, aby pasztet stężał.