25 minut

Lista składników

  • 250 g mąki pszennej

  • 300 g twarogu

  • 100g drobnego cukru

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 cukier wanilinowy

  • 2 żółtka

  • 100 g śmietany 18%

  • 750 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj do nich zmielony twaróg, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Całość należy zagnieść.

Tak gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wytnij koła o średnicy 6 cm. W środku np. kieliszkiem  wytnij mniejsze kółka. Oponki wrzucaj do nagrzanego tłuszczu. Smaż przez ok. 1,5 minuty z każdej strony.

Gotowe oponki możesz posypać drobnym cukrem.