2,5 godziny (czas pieczenia)

Lista składników

  • 4 kacze udka
  • 5 gruszek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • Sos sojowy

Sposób przygotowania

Gruszki pokrój wzdłuż na dwie połówki, wydrąż gniazda. Do naczynia wlej 3 łyżki sosu sojowego oraz wszystkie przyprawy i dokładniej wymieszaj. Następnie przygotowaną marynatą natrzyj mięso i przełóż gruszkami.

Odłóż na ok godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki włóż kaczkę z gruszkami do zimnego piekarnika ( najlepiej w naczyniu żaroodpornym).

Zacznij pieczenie z termoobiegiem na ok 2,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie , zdejmij pokrywkę z naczynia żaroodpornego i włącz funkcję grilla na kilka minut, aby skórka się zarumieniła.

Kaczka idealnie smakuje z buraczkami lub musem żurawinowym