40 minut (czas przygotowania)

Lista składników

  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 45 dag mąki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 6 jajek
  • 1,5 kg jabłek
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki miodu
  • 15 dag płatków migdałowych
  • 4 łyżki suszonych żurawin
  • Odrobina soli

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę sól, 15 dag cukru pudru i 15 dag masła w kawałkach, otartą skórkę z cytryny, 3 jajka i zagniataj ciasto.

Odłóż do schłodzenia na ok. 1 godz.

Jabłka obierz, przetnij na pół i usuń gniazda. Każda połówkę natnij wzdłuż wypukłej strony, skrop sokiem z cytryny.

Pozostałe jajka (3 szt.) wymieszaj z kwaśną śmietaną, mąką ziemniaczaną, mlekiem i cukrem (1/2 łyżki).

Ciasto rozwałkuj, włóż na natłuszczoną blachę. Na cieście ułóż jabłka wypukłą stroną do góry i zalej masą jajeczno-śmietanową.

Resztę masła roztop z pozostałym cukrem i miodem, dodaj migdały, gotuj 2 min. Dodaj żurawinę. Masą migdałową polej ciasto. Całość udekoruj migdałami. Wstaw do piekarnika.