40 minut (czas przygotowania)
Lista składników
Sposób przygotowania
Do miski wsyp mąkę sól, 15 dag cukru pudru i 15 dag masła w kawałkach, otartą skórkę z cytryny, 3 jajka i zagniataj ciasto.
Odłóż do schłodzenia na ok. 1 godz.
Jabłka obierz, przetnij na pół i usuń gniazda. Każda połówkę natnij wzdłuż wypukłej strony, skrop sokiem z cytryny.
Pozostałe jajka (3 szt.) wymieszaj z kwaśną śmietaną, mąką ziemniaczaną, mlekiem i cukrem (1/2 łyżki).
Ciasto rozwałkuj, włóż na natłuszczoną blachę. Na cieście ułóż jabłka wypukłą stroną do góry i zalej masą jajeczno-śmietanową.
Resztę masła roztop z pozostałym cukrem i miodem, dodaj migdały, gotuj 2 min. Dodaj żurawinę. Masą migdałową polej ciasto. Całość udekoruj migdałami. Wstaw do piekarnika.