Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Owoce i warzywa to bomby witaminowe. Dzięki temu, że są kolorowe, różnorodne oraz dostępne na rynku nie mogą się szybko znudzić. Łatwo przygotować z nich ciekawe dania. Owoce i warzywa można jeść na surowo, gotować, dusić, grillować. Są idealne do samodzielnego spożycia oraz jako dodatek do mięs lub ryb.

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce:

  1. Są źródłem witamin – owoce i warzywa są ważnym źródłem wielu składników odżywczych. Możemy w nich znaleźć witaminę A, która wspomaga proces widzenia; witaminę C, która ma działanie regenerujące oraz pomaga wzmocnić odporność organizmu; witaminy z grupy B, które pomagają regulować procesy przemiany materii, witaminę E, która uczestniczy w procesie odtruwania organizmu i opóźniania procesy starzenia się; witaminę K, która jest potrzebna w procesie krzepnięcia krwi oraz budowaniu tkanki kostnej. Owoce i warzywa dostarczają także m.in. potas, sód, wapń, magnez, błonnik pokarmowy oraz kwas foliowy.
  2. Wzmacniają odporność – dzięki temu, że owoce i warzywa to bomby witaminowo – mineralne wspomagają układ odpornościowy. Witaminy
    i składniki mineralne chronią organizm przed infekcjami. naturalną porcją witamin. Witamina C, która znajduje się w czarnej porzeczce, truskawkach, agreście, cytrusach czy mango i malinach pomaga wzmocnić odporność szczególnie w porze jesienno – zimowej. Podawana w naturalny sposób naturalny lepiej się wchłania i długo utrzymuje w organizmie.
  3. Poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego – owoce i warzywa są bardzo dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz dbać o cenną mikroflorę jelitową. Błonnik występujący w warzywach strączkowych, śliwkach, gruszkach, jabłkach czy malinach reguluje przemianę materii oraz pomaga zapobiegać otyłości, zapewniając uczucie sytości.
  4. Dostarczają energii oraz pomagają w koncentracji – owoce i warzywa poprawiają sprawność umysłową, wspomagają koncentrację i pobudzają do pracy szare komórki. Dlatego warto spożywać szpinak, fasolę, brukselkę, brokuły, pomidory, gruszki, czarne porzeczki czy borówki. Dodają mięśniom białka, wapnia czy magnezu. Dzięki nim nasz organizm w prosty sposób pozyskuje i utrzymuje energię.
  5. Mają niską wartość kaloryczną – większość owoców i warzyw w swoim składzie mają dużą zawartość wody, co powoduje, że są niskokaloryczne. Z wyjątkiem orzechów czy awokado zawierają tłuszcz w minimalnych ilościach. Dzięki temu można spożywać owoce w diecie niskokalorycznej.

CIEKAWOSTKI O OWOCACH I WARZYWACH:

  • Ogórek zawiera ok. 95% wody, dlatego jest bezkonkurencyjny w nawadnianiu organizmu. Dodatkowo ma tylko ok. 14 kcal na 100 g. Wspiera oczyszczanie organizmu, a ogórki kiszone można traktować jako probiotyk.
  • Kiszona kapusta pomagała w zapobieganiu szkorbutowi. Dostarcza składniki odżywcze w ty witaminę C.
  • Papryka ma więcej witaminy C niż cytryna! Ponadto odmładza, przyspiesza przemianę materii i zmniejsza apetyt.
  • Banany mają naturalne działanie zobojętniające kwas w organizmie, co pomaga w leczeniu zgagi.
  • Figi to źródło wapnia potrzebnego do utrzymania w zdrowiu kości i zębów. Pół szklanki fig zawiera tyle samo wapnia, co pół szklanki mleka.
  • Za najbardziej zdrowe owoce uważa się owoce rokitnika. Zawierają w sobie wiele cennych witamin i minerałów.
  • W składzie brokułów znajdują się m.in. witamina A, C, K oraz witamin z grupy B. Szklanka brokułów zawiera tyle białka, co szklanka kukurydzy lub ryżu, ale ma o połowę mniej kalorii.
  • Kiwi można jeść w całości. Jego skórka jest jadalna i kryje się w niej mnóstwo witamin i minerałów.
  • Cebula dzięki temu, że zawiera w swoim składzie wiele siarczków, które łagodzą reakcje zapalne zapobiega astmie i nowotworom żołądka i jelit.